VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

ASR keert 10 mille uit aan stagiair die door dak viel

Geplaatst op: 05-07-2018, 13:46:56

Een scholier die tijdens zijn stage door het dak van een bedrijfspand 6 meter naar beneden viel, heeft van ASR -de verzekeraar van het stagebedrijf- € 10.000 schadevergoeding en smartengeld ontvangen. De jongen liep bij zijn val op een betonnen vloer onder meer twee gebroken ruggenwervels op.

De destijds 17-jarige leerling uit Noord-Holland liep in de herfst van 2015 stage als monteur mobiele werktuigen bij een firma in Schagerbrug. Vanwege een storm die had gewoed moest hij op het dak van een loods stukken bitumen opruimen die daar door de wind terecht waren gekomen. Het dak zelf bestond uit oude, verweerde, asbesthoudende golfplaten, met her en der echter ook licht doorlatende polyester platen. Door de slechte zichtbaarheid had de jongen niet door dat hij op zo’n polyester plaat stapte. Deze golfplaat brak meteen doormidden, waarna hij door het dak viel en circa 6 meter lager op de betonnen vloer van de loods terecht kwam.

Twee ruggenwervels

Omdat hij erg veel pijn had aan zijn rug, werd het slachtoffer met de ambulance naar het Medisch Centrum Alkmaar gebracht. Daar constateerde de chirurg een breuk in de uitsteeksels van twee ruggenwervels en diverse kneuzingen. De scholier was na ongeveer vier maanden weer hersteld.

Asbesthoudende golfplaten

Het gehele dak van de bewuste loods was niet veilig te betreden geweest, constateerde de Arbeidsinspectie nadien, gezien de verweerde toestand van de asbesthoudende golfplaten, de afstand van de dragende gordingen, en de niet draagkrachtige polyester golfplaten. De werkzaamheden aan het dak werden meteen stilgelegd.

Letselschadebureau ingeschakeld

De gevallen stagiair schakelde Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht uit Amsterdam in om het stagebedrijf aansprakelijk te stellen voor de gevaarlijke situatie op het dak. ASR erkent nu het ongeval als bedrijfsongeluk, en heeft in totaal  10 mille uit aan schadevergoeding en smartengeld uitgekeerd.

Bron: publicatie van Robert Paling van 5 juli 2018 op www.amweb.nl

Vorige pagina